Toelichting

Mijn naam is Erlend Steiner Lovisa. Het onderwerp van mijn werk is een vrouw in een door mij geënsceneerde houding. Ik zoek naar het ongrijpbare, om het vergankelijke te versterken. De schedel en de jonge meisjes in mijn werk verwijzen naar de tegenstelling leven en dood. Ik gebruik pruiken en leg daarmee de nadruk op het haar. Het haar staat symbool voor het leven en de dood. Ik zoek naar aanwijzingen in de oude geschiedenis en bijzondere godsdiensten om mijn werk te versterken; zoals bij de Egyptische mummies en het offeren van de Azteken.

Ik ben geboren in Harderwijk in 1970. Mijn middelbare schoolopleiding kreeg ik in Utrecht, op het Grafisch LTS en op het Grafisch Lyceum. In 1993 verhuisde ik naar Den Bosch om te gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten, waar ik in 1997 mijn diploma haalde in de richting Schilderen/ Tekenen/ Grafiek. Daarop volgend nodigde de directeur van Ateliers Arnhem mij uit om de 2e fase Schilderen te komen volgen.

Uit de periode in Arnhem zijn de eerste exposities voortgekomen. Ik werd uitgenodigd door Galerie Witteveen in Amsterdam voor de groepsexpositie: “Different Faces Different Places”. Vanaf die tijd vertegenwoordigd Galerie Witteveen mij en exposeert mijn werk regelmatig op solo- en groepstentoonstellingen en verschillende beurzen zoals: Art Amsterdam, Art Twente, Art Rotterdam en 4 Galeries op de locatie Amsterdam. In 2003 werd de basisbeurs van het Fonds van de Beeldende Kunsten aan mij toegekend. In die tijd heb ik mijn website www.steinerlovisa.nl opgezet. Inmiddels heb ik ook een nieuwsbrief toegevoegd.

Met mijn gezin verhuisde ik in 2008 naar Zeeland, naar Goes. Mijn lidmaatschap bij de Zeeuwse Kunstkring heeft mij veel bekendheid gegeven in Zeeland. Ik heb solo-exposities gehouden bij de Kunstuitleen in Goes en in Terneuzen. Tien over het land verspreide Kunstuitleen instellingen hebben werk van mij in stock. Ik werk sinds 2015 in Vlissingen in mijn atelier bij Kipvis. Ik exposeer in Zeeland en daarbuiten, zoals in Amsterdam en Rotterdam en in Antwerpen. In januari 2012 en 2015 heb ik een solo-expositie gehouden in Galerie Ludwig Trosseart, Antwerpen. Sindsdien zit mijn werk daar in de collectie. Deze galerie vertegenwoordigt mij op internet veilingen.

In Vlissingen ben ik tijdens een ontmoeting met dansleerlingen van het Scheldemond College geïnspireerd geraakt door de schoonheid van de beweging van de jonge dansers. In samenwerking met dansdocent Anita Bekers en danscoördinator Els Gideonse ontwikkelde ik het project: “Erlend en de dansklassen van het Scheldemond College Vlissingen”, zie de trailer op YouTube. Ik vertegenwoordig mijn werken op Facebook en Twitter. Mijn atelier is op instagram te zien en mijn inspiratie deel ik op pinterest. Vele particulieren (ook verzamelaars) en bedrijven in binnen- en buitenland hebben werk in hun bezit. Zeeland blijft voor mij een bron van inspiratie.

De vrouw op het schilderij vertelt een verhaal. Haar gezicht is verborgen. Wat doet die vrouw daar, in die houding, op die plek? De vrouw is ongrijpbaar, ze is onbereikbaar, ze zit verstopt. Dat wekt het verlangen op haar te leren kennen. De haarscherpe verftechniek staat volledig in dienst van dit beeld. Door het beeld stil te zetten en zakelijk realistisch te schilderen, creëer ik een beeld dat normaal voorbij gaat. De kijker kan het moment niet negeren. Het ongrijpbare verlangen in het echte leven, wordt gevangen op het doek.

Erlend Steiner Lovisa 2018